+31 (0)6 11 31 3749 info@tiantraining.nl

In mijn eerdere blog schreef ik al over het EGO en hoe je deze kunt herkennen.

Alan Watts omschrijft het EGO als concept van onszelf.
‘Het ego is het idee (concept) van onszelf, het beeld van onszelf. Dus het is niet onszelf. Niet meer dan dat je nat kunt worden in het woordje ‘water’. Niet meer dan het idee van een boom, wat geen boom is’.

Eckhart Tolle heeft het EGO-pijn, ofwel het pijnlichaam, mooi omschreven in zijn boek ‘De Kracht van het NU’.  Dit boek heb ik jaren geleden gelezen toen ik zelf vast liep nadat ik was verlaten door mijn lief.

Mijn gedachten namen mij telkens mee naar het verleden, verlangend naar wat er toen wel was. Of juist naar de toekomst, dan schoot ik in de angst omdat wat er niet meer zou zijn.  Mijn EGO-pijn was heftig en ik realiseerde mij pas later hoe dit kwam en hoe ik het kon veranderen.  Het was namelijk mijn denken aan ’toen en toekomst’ wat zorgde voor de pijn.  Mijn denken had zich onbewust geïdentificeerd met mijn EGO!  Wanneer ik in het NU bleef was er namelijk niets aan de hand.

Dat in het NU zijn is overigens vrij makkelijk voor elkaar te krijgen. Je lijf is namelijk altijd in het NU! De natuur overigens ook. Kijk maar eens naar de wolken boven je. Die zijn altijd NU. Of voel je voeten op de grond, je billen op de stoel, je glas in je hand of de hand van je lief in jouw hand. Allemaal NU.  Daarom adviseer ik altijd, stap in het NU zodra je je verdrietig voelt.  Het NU helpt je om uit het pijnlichaam te komen.

In ieder mens kan je een stuk EGO-pijn herkennen die je vast zelf ook hebt. Je partner voelt zich niet geliefd, gezien, gehoord, erkent of krijgt aandacht tekort. Liefde, erkenning en aandacht zijn de basis elementen die een mens nodig heeft en wanneer deze gemist worden steekt de EGO-pijn ineens de kop op. Door met een open blik naar de ander te kijken kan je, zelfs na een slippertje, nog een fijne gezonde relatie hebben met elkaar.  Want wanneer je jezelf én je partner echt ziet op EGO-pijn niveau dan pas creëer je meer inlevingsvermogen, compassie voor jezelf én de ander. Op deze manier krijg je binnen je relatie(s) meer verbinding en begrip voor elkaar.

NB: Mocht je er uiteindelijk toch voor kiezen om uit elkaar te gaan? Bekijk dan nog steeds die ander met compassie en zie dat het een mens is met verlangens die niet werden gezien of gehoord. 

Ik wens je veel liefde toe!

Warme knuffel

Saskia