+31 (0)6 11 31 3749 info@tiantraining.nl

Circulair

Het verbinden en verlaten ofwel terugtrekken, scheiden en ontbinden zijn onlosmakelijk en circulair met elkaar verbonden!

Tijdens een retreat ben ik terecht gekomen bij de bron van de verbinding- en verlatingsangst die is ontstaan in mijn jonge leven. Bepaalde delen van deze angsten had ik al aangepakt tijdens mijn opleiding tot Psychosociaal Begeleider. Alleen zat er blijkbaar nog een laag onder die ik, na het overlijden van mijn vader, aan mocht kijken.

Het voelde namelijk onveilig om in verbinding te zijn met de andere vrouwen vanwege het gevoel van anders zijn. Er waren tijdens het retreat verscheidene situaties waarbij ik mij ontzettend onveilig voelde, niet betrokken, weggezet, geen erkenning, geen aandacht, niet gezien en niet gehoord. Dit was totaal niet de intentie van de anderen en het was blijkbaar nodig voor mij om mijn EGO-pijn zo intens te voelen zodat ik in mijn verder helend proces kon komen.

Om te helen en meer inzicht te krijgen in mijn gedrag, van verbinden en vertrekken, ben ik in de branding van de golvende zee gaan zitten. Hier voelde ik fysiek dat de terugtrek kracht van de zee heftiger is dan de voorwaartse kracht. Het één kan echter niet zonder het ander.

Verbinden is heftig, verlaten nóg heftiger!

Met het zo fysiek doorvoelen, van wat de branding van de zee met mij deed, kreeg ik nog méér het inzicht dat verbinding maken heftig kan zijn maar dat de verbinding verbreken, het ontbinden of het verlaten nóg heftiger is!
Dit is tevens terug te vinden in verschillende facetten van het leven.

Kijk maar naar het geboren worden en het sterven!

  • De in-bedding in de moederschoot, de verbinding van de zaadcel & eicel, gaat met minder pijn dan het scheiden van de moederschoot (geboorte).
  • Bij de geboorte vieren we feest, terwijl je als baby dan wél pijnlijk gescheiden worden van de warme baarmoeder.
  • Bij het overlijden treur je omdat het lichaam van een geliefde van de Ziel gescheiden wordt.
  • Bij de begrafenis ontstaat dan meestal wel weer de verbinding tussen de mensen die de gestorvenen hebben gekend. Ze delen verhalen waardoor de pijn wat verzacht kan worden.

Nog wat voorbeelden:

  • We verbinden ons met het voedsel wat wij eten om het daarna weer los te laten in ontbinding. Ook hier is verbinden minder pijnlijk dan het ontbinden (soms zelfs gepaard met krampen).
  • Een klein kind wat iets krijgt reageert minder heftig dan een kind wat iets niet krijgt of weer los mag laten.

De natuur helpt je een handje

Het kan je ook helpen om naar de natuur te kijken bij het verbinden en verlaten. Feitelijk is verbinden en verlaten een heel natuurlijk proces. Niets blijft daar het zelfde! Vanuit de winter ontstaat het nieuwe leven wat zich verbonden heeft met de aarde. In de lente wordt alles geboren en gevoed met warmere zonnestralen (liefde) en komt het tot wasdom. In de zomer straalt alles en komt het tot volledige bloei. In de herfst begint ’t proces van loslaten zodat alles zich in de winter weer kan ontbinden.  Hiermee is de cirkel weer rond.

Relaties

Bij relaties gebeurd het verbinden (verliefd worden) meestal vanzelf (hormonaal) en is over het algemeen fijn. De eerste paar maanden zijn de vlinders nog heerlijk in je lijf. De angst voor de verbinding komt dan meestal opzetten door eerdere ervaringen én de beperkende gedachten dat de relatie misschien wel wéér niet goed kan gaan en dat de ander je verlaat.

Die angst maakt het zwaar, angst om verdriet van het eventuele verlies. Deze angst wordt echter alleen maar gevoed door je eigen gedachten! Niét door de realiteit want in het hier en NU is de relatie vaak prima en fijn.

Er is lef voor nodig om je angst heel eerlijk in de ogen te kijken en jezelf af te vragen:  Is het waar dat die ander mij zal verlaten? Is het echt waar of is het gewoon weer mijn angst die ik een belangrijkere rol geef dan dat die zou mogen krijgen?

Het is dus van belang dat je er erg in hebt wanneer deze gedachten, met de daarbij behorende irreële angsten, bij je opkomen. Want wat je aandacht geeft groeit en de kracht van de gedachten is soms sterker dan je zelf zou willen. Daarbij….je hebt altijd een keuze; geloof ik mijn gedachten of niet?