+31 (0)6 11 31 3749 info@tiantraining.nl

‘Als je relatie een geheim is, is het ’t beste om te vertrekken!’

Deze quote kwam net voorbij als tip van een 90 jarige vrouw en is precies één van de redenen voor mij om te starten met schrijven over ‘zelf-liefde, leven vanuit je kern’, ‘hoe om te gaan met vreemdgaan’ en ‘open relaties, een alternatief voor vreemdgaan’.

Iedere relatie begint namelijk met jezelf!

Hoe kan het ook anders want je neemt alles van jezelf mee in de relatie. Je lichaam, je gedachten, je patronen in gedragingen, je emoties ofwel je gehele ZIJN en doen en laten.

Vanuit je opvoeding heb je meestal bepaalde gedachten en opvattingen over hoe je liefdesrelatie zou ‘moeten’ zijn of hoe je het juist niet wilt omdat je ouders je echt het verkeerde voorbeeld hebben gegeven.  Wat je ook voor ideaal beeld hebt, je komt jezelf altijd tegen in een relatie. Je partner is namelijk je spiegel en door samen te zijn leer je hoe je zelf in het leven staat. Het is daarom voor jou een mooie uitdaging als jij en je liefdes partner niét op 1 lijn zitten met ideeën en opvattingen!  Nix mis mee hoor, want een diamant is tenslotte ook niet zomaar heel mooi en stralend geworden. Daar was aardig wat aan te schaven voordat ze ging sprankelen! ?

Vroeger las ik mij suf aan bouquet reeks romannetjes en smolt als dan de held in het verhaal zich eindelijk gewonnen gaf en haar in zijn armen nam en de eeuwige liefde verklaarde. Zij was blijven volhouden en accepteerde dat hij haar afwees omdat hij zich niet kon binden om een of andere spannende reden. Uiteindelijk won de liefde! De liefde als verbindende kracht.?  Het vreemde was toen alleen dat het toen nooit de vrouw was die zich niet liet winnen.

Vele jaren leken mijn relaties best vaak op die relaties in de romannetjes. Ik leefde voor de liefde! Dacht dat ik niet kon leven zonder die liefde van de ander. Dat ik niets waard was zonder de liefde van de ander. Dus gaf ik alles wat ik had om maar geliefd te zijn. Zelf-liefde kende ik niet of nauwelijks.

Laten we wel wezen, ik ben nu 54 jaar en vroeger werd je niet opgevoed met ‘je hoort van jezelf te houden’, ‘de relatie begint met jezelf’, etc.

Nee, we werden wel opgevoed met overtuigingen zoals:  ‘eerst de ander, dan jezelf’, ‘wie vraagt, wordt overgeslagen’, ‘hou je in, denk om de buren!’, ‘doe een ander niet aan wat je zelf niet wilt’, ‘je weet wat je hebt, niet wat je krijgt!’.  Vooral dat laatste weerhield vrouwen vroeger om te vertrekken uit een ongelukkig huwelijk en dus bleven ze, ook al ging hun partner vreemd!

Wanneer je in deze tijd als vrouw nog leeft met de gedachten dat liefde begint bij de ander en dat jij niets bent zonder die ander dan mag je je best afvragen of dat wel gezond is voor jezelf en mij bellen!  De echte liefde kan namelijk niet gevoeld worden zonder jezelf want alles begint tenslotte bij jezelf.

Aan de andere kant, als de liefde nog steeds de verbindende kracht is in jullie relatie dan adviseer ik; blijf! ?

Zelf heb ik meerdere malen mogen voelen hoe het is om bedrogen te worden én hoe het is om de bedriegster te zijn. Beide ervaringen waren ontzettend pijnlijk! Mijn EGO liet mij weten dat de relatie op deze manier veel pijn en verdriet met zich meebracht. De liefde zelf?? Die doet geen pijn, die is puur!

Na vele lessen en vele verbroken relaties heb ik gemerkt dat blijven een grotere uitdaging is dan weggaan.  Mits de liefde voor elkaar nog steeds krachtig stroomt, inclusief de seksuele aantrekkingskracht. De sleutel is de liefde voor jezelf te voelen en van daaruit iedere dag opnieuw kiezen voor elkaar! Het is dan een prachtig leerproces voor alle partijen. Communicatie is een van belangrijkste onderdelen bij het helen van een relatie en daarmee help ik jullie graag verder. 

 Liefdevolle groet

Saskia