+31 (0)6 11 31 3749 info@tiantraining.nl

Sociaal wezen

Net als ieder mens ben je een sociaal wezen, wil je graag samen zijn en in groepen bewegen. Dat je relaties aangaat is een biologisch natuurlijk proces. Al zou je soms alleen willen zijn, op een of andere manier lijkt het leven minder natuurlijk zonder relaties met anderen. Of dit nou een liefdes-, werk-, ouder/kind- of een vriendschappelijke relatie is.

Zo ook bij mij. Er was een ingebakken (onbewuste of bewuste) wens mij voort te planten en het verlangen veiliger te staan in een wereld die ik niet echt ken. De angst voor eenzaamheid of, anders gezegd, het verlangen naar de nabijheid van een ander, het liefst iemand met wie ik als het ware kan versmelten, is een belangrijke reden voor het aangaan van een liefdes relatie.

Na mijn eerste relatie volgde er dus meerdere omdat ik op zoek was naar dat samen gevoel van versmelting. De wens om mij voort te planten was groot en het verlangen naar veiliger staan, in een wereld die nog steeds geheimen heeft, blijft aanwezig.

Gedragspatronen

Telkens liep ik vast binnen de relaties met een patroon van mijzelf verliezen, over mijn grenzen laten gaan of juist weer heel sterk in mijn wilskracht staan en over de grenzen van de ander gaan. Ik wilde samen zijn én alleen zijn om met mijn vriendinnen weg te gaan.

De ervaring van de eerste relatie en de pijn die daarbij vrij kwam waren mede verantwoordelijk voor mijn gedrag. Mijn karakter, ervaringen uit mijn jonge jaren en mijn natuurlijke innerlijke onrust en hoog sensitiviteit waren andere delen die zorgde voor verwarring binnen mijn verwachtingspatroon van een liefdes relatie.

Dualiteiten

Er ontstond een tendens van dualiteiten in mijn manier van leven en denken. Een veelheid in mijn karakter én een complex liefdes relatie patroon ontwikkelde zich.

Een patroon van verbonden willen zijn, samen zijn én van vrij willen zijn, alleen zijn, mijn eigen authentieke IK ontwikkelen. Een dualiteit die af en toe aardig wat roet in mijn eten kan gooien en die ik brood nodig had voor mijn eigen individuatie proces.

Het samen willen zijn, samen willen delen én het onafhankelijk willen zijn.
Reizen is én thuiskomen weer in de veiligheid van mijn thuis waar mijn gezin is.
Zorgzaam zijn en sociaal naar anderen én alleen willen zijn, zonder dat er verantwoordelijkheden zijn.
Vrij zijn én gebonden.
Zelf beslissen, het alleen willen zijn én het loslaten van enige verantwoordelijkheid.

Individuatie proces

Het individuatie proces is een continue proces van afstemming en zoeken naar balans.

  • De balans tussen EGO en mijn ZIEL.
  • De balans tussen hoofd en mijn hart.
  • De balans tussen aarde en lucht, water en vuur.
  • De balans tussen mannelijke- én vrouwelijke energie.
  • De balans tussen verbondenheid en vrijheid.

Het resultaat: Samen én alleen.

Hoe is jouw individuatie proces verlopen? 

Herken jij ook dualiteiten in je denken en gedrag?
Ben jij telkens aan het zoeken naar de balans tussen samen en alleen in je relatie of heb je hierdoor juist géén vaste relatie?
Wil je hier eens over sparren of wil je meer inzicht in jouw patronen binnen je relatie?  Bel mij gerust, je bent welkom!

Liefs
Saskia