+31 (0)6 11 31 3749 info@tiantraining.nl

 

Het mannelijke en vrouwelijke in ons!
Over het algemeen hebben de meeste mannen meer mannelijke energie en de meeste vrouwen meer vrouwen energie. Althans…dat zou je denken…maar dat hóeft dat dus niet! Helemaal mannelijk of vrouwelijk qua energie is niemand en hoe die twee zich verhouden kan per persoon en zelfs per levensfase erg verschillen.

Ik zie zelf de mannelijke energie als kracht, de ratio, het dominante, (fysiek) krachtige, resultaatgerichte, doel- en actie gericht. Het vrouwelijke als de intuïtie, het zorgende, zachte en kwetsbare.

Afkijken van Vader en Moeder
Als kind zijnde kijken wij naar onze beide ouders, we luisteren niet zozeer naar wat zij zeggen maar kijken meer naar wat zij doen en hoe zij doen.

Het kan dus best dat jij vroeger als klein kind veel naar je moeder trok en haar hielp in het huishouden met afwassen, strijken, etc. of met haar creatief bezig was met breien of handwerken. Doordat je dat gewend was ontwikkel jij dus ook die kant meer.

Mocht jij nou als kind vaker je vader hebben geholpen met klussen waarbij je meer fysieke kracht of ruimtelijk inzicht nodig had dan ontwikkel je die mannelijke kant meer.

In de loop van mijn leven heb ik regelmatig gezien dat mannen die zonder vader-rol zijn opgegroeid meer in hun vrouwelijke energie zaten en vice versa voor vrouwen die zonder moeder-rol waren opgegroeid.  Je hoort het tegenwoordig ook als ‘klacht’ in het onderwijs. De jongens hebben teveel Juffen waardoor ze minder in hun mannelijke energie komen.

Verschillende fasen mannelijke/vrouwelijke energie
Zelf heb ik verschillende fasen doorlopen. Als jong meisje was ik echt een meisjes meisje. Ik wilde mijn handen niet vies maken, hielp mijn moeder met strijken, kookte af en toe en hield vooral van zoetsappige sprookjes, verhaaltjes vertellen, dansen en zingen.  Ik vond werken in de bediening leuk want dan kon ik voor andere mensen zorgen. Ik ging uiteindelijk zelfs de verpleging in!

Toen ik ouder werd veranderde dat. Ik hielp mijn vader regelmatig met klussen in huis en moest dan zijn gereedschap vasthouden of opzoeken. Als je mij vroeg om een ‘rattenstaart’ dan kon ik je die zo aanwijzen, vroeg je mij om een trui te breien dan stond ik je met glazen ogen aan te kijken.  Mijn vader had blijkbaar meer invloed op mij gehad waardoor ik makkelijker in mijn mannelijke energie kon zijn.

Ik herinner mij nog dat ik op 24 jarige leeftijd met mijn Opa in Canada was waar ik ging koeien melken en op het land letterlijk met mijn handen in de bagger zat. Opa was verbaasd omdat ik überhaupt mijn vingers vies maakte! Een paar jaar daarvoor zou ik dat niet gedaan hebben want dan braken mijn nagels ?

Daarna, tijdens mijn 25 jarige werkzaamheden bij accountantskantoren leerde ik nog meer in mijn mannelijke energie te staan. Het bleek mij makkelijk af te gaan en ik had mijn ratio, mijn doorzettingsvermogen, actie en doelgerichtheid nodig om daar te kunnen functioneren. Mijn zachtere kant verloor ik beetje bij beetje. Ik was fysiek nog heel vrouwelijk, mijn energie werd al mannelijker.

Mannelijke/Vrouwelijke energie in de Relatie
Binnen mijn relatie merkte ik dat ik problemen kreeg. Mijn zachtere kant kwam steeds meer op de achtergrond en mijn dominante, doelgerichte kant werd zo sterk dat ik, onbewust, mijn partner dwong om meer in zijn vrouwelijke kant te komen.  Deed hij dit niet dan kregen wij een gigantische clash. Want bedenk je maar eens wat er gebeurd als 2 mannelijke energieën elkaar te lijf gaan….

Helaas had ik er toen nog geen erg in dat ik mijn man alleen man kon laten zijn als ik zakte in mijn mannelijke energie en mij meer liet ‘zakken’ in mijn vrouwelijke energie. Ons huwelijk heeft het daardoor niet gered.

Balans
Via familie opstellingen bij Lydia de Wit kwam ik erachter waarom ik zelf zo makkelijk in mijn mannelijke energie kon staan en ook waarom ik zo vaak aan het vechten was met de mannen binnen ons gezin. Wij hadden blijkbaar te weinig vrouwen in onze familie lijn waardoor de vrouwen die er waren moesten ‘opboksen’ tegen de mannen en hun ‘mannetje’ gingen staan!

Bij deze familie opstelling kwamen alle vrouwen, die er op dat moment bij waren, om mij heen staan en ik heb gehuild van vreugde en verwarring want dit voelde zo zacht en warm! Dat kende ik niet.  Ik mocht mij koesteren in hun vrouwelijkheid en daarmee die van mijzelf weer ont-dekken.

Ik kreeg daarbij het advies om mij meer en meer bewust te worden van mijn mannelijke energie en mijn vrouwelijke energie.  Ik had meer vrouwen dingen te doen, kleurigere kleding te dragen en mij te bewegen in vrouwelijke kringen.  Vandaar dat ik vanaf dat moment bewust ben gaan focussen op het vrouwelijke in mij en om mij heen.  Ik heb zelf daarom jaren deelgenomen aan verscheidene vrouwen cirkels, maan trainingen, vrouwen workshops, etc.   Ik vond mijn vrouwelijke energie terug en balans gevonden tussen mijn vrouwelijke en mannelijke energie. Het ene overheerst niet het andere, het is beide in balans!  Wel zet ik bewust de ene keer meer mannelijke energie in en de andere keer meer vrouwelijke energie.

Waarom Samen in Balans
Om mij heen zie ik steeds vaker dat relaties stuk gaan doordat een vrouw haar ‘mannetje’ staat en van haar man verwacht dat hij meer gaat staan. Ofwel dat hij teveel in zijn vrouwelijke energie zit, gewoonweg omdat hij vroeger geen duidelijke rol model had in zijn vader. Of dat zij haar ‘mannetje’ staat en hij met haar botst omdat hij ook in zijn mannelijke energie staat.  Dit omdat zij geen duidelijke rol model had van haar moeder. Hun ouders hebben natuurlijk ook weer beide naar hun ouders hebben gekeken en niet beter wisten.

Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde voor de man die graag een vrouwelijkere vrouw wil zodat hij mannelijk kan zijn. Je komt het ook tegen in homoseksuele relaties en soms kan je precies zien wie er in de vrouwelijke- en wie het meest in de mannelijke energie zit.  Op dit moment is er tevens een heftige beweging gaande van de vrouwen tegen de mannen omdat de vrouwen nog steeds niet op gelijk niveau zitten op veel vlakken.

Naar mijn idee is het fijner en wenselijker als wij juist elkaars hand vast pakken en leren begrijpen dat wij beide energieën in ons hebben, zoals wij ook zijn ontstaan door de vereniging van het mannelijke (zaadcel) en het vrouwelijke (eicel), en dat als wij met onszelf in balans zijn er meer harmonie in ons is en we ook meer in balans kunnen zijn met elkaar. Dit zou niet alleen jou als individu helpen, het helpt je om harmonieuze relaties op te bouwen en, in mijn idealistisch wereldbeeld, helpt het ook de wereld in balans te brengen. Ofwel dan zijn wij Samen in Balans.