+31 (0)6 11 31 3749 info@tiantraining.nl

Heb je wel eens gehoord van het EGO?  Je weet wel, al die gevoelens, of eigenlijk die gedachten! Dat wat je ECHT GENOEG OVERDACHT hebt. Het EGO is natuurlijk iets anders. Alhoewel, als je puur op zintuiglijk voelen overgaat bestaat er geen EGO. Als je op Zielniveau kijkt is er ook geen EGO.

Wat is dat EGO dan wel?

Er zijn verschillende gedachten over. Wikipedia zegt in t kort:

‘Sigmund Freud gebruikte het woord Ich voor het ego dat zich tussen het Es en het über-ich bevindt.

Carl Jung stelt dat er een onderscheid is tussen het ego en “het Zelf”. Bij hem staat de zelfverwerkelijking of individuatie centraal: het wegnemen van de identificatie met het ego.

Wanneer het individuatieproces op gang komt, gaat men zichzelf (het eigen ego) steeds meer realistisch waarnemen. Men ziet dat men zelf ook slechte eigenschappen heeft, dat wordt de ontmoeting met de schaduwgenoemd. Dan gaat men de projectie van de eigen slechte eigenschappen op anderen doorzien: men wordt wijzer en krijgt meer zelfkennis.’

Grenzen

We hebben dus allemaal een EGO en we hebben deze ook nodig om voor onszelf te zorgen. Onze grenzen te voelen en aan te geven.  Binnen de relatie zie je regelmatig een strijd tussen de EGO’s vooral op het moment dat je in de relatie wilt opkomen voor je eigen belang.

Overigens zie je dat deze EGO strijd niet alleen plaats vindt binnen de liefdesrelatie.  Relaties heb je namelijk in vele vormen. Bv een vriendschappelijke relatie, een collegiale relatie, een ouder/kind relatie, een compagnon relatie, etc. Ga maar eens bij jezelf na hoe het voelde toen jij opkwam voor je eigen belang omdat je je niet gehoord of gezien voelde.  Weet dan dat dit je EGO was.

Schaduwkanten

Via het individuatie proces leer je het realistisch waarnemen van jezelf. Je leert je eigen ’toeschouwer’ te zijn en je schaduwkanten te (h)erkennen. Wanneer je je eigen schaduwkanten in het licht durft te zetten ontstaat er ruimte. Geen angst meer dat de ander iets van je ziet wat je niet wilt dat hij/zij ziet.  Openheid in ZIJN is een belangrijk onderdeel van een goede relatie. Het belangrijkste onderdeel in het individuatie proces is daarom héél erg eerlijk naar jezelf zijn en erkennen dat ook jij niet mevrouw of meneer perfect bent.  Je bent namelijk echt niet alleen licht, de schaduw hoort er gewoon ook bij!

Allen ÉÉN

Wanneer je individuatie proces op gang is gekomen herken je daarna vaker als het ware jezelf in de ander. Je ziet het gedrag van de ander en herkent dit vrijwel direct bij jezelf. Je kijkt daarmee nóg beter in de spiegel en ziet alle dunne lijntjes die jullie verbind.

Het mooiste is wanneer je ineens duidelijk het besef hebt en ziet dat daadwerkelijk iedereen met elkaar verbonden is, ook al ben je allemaal anders. We zijn uiteindelijk allemaal mens en daarmee allen één!

Warme knuffel
Saskia