+31 (0)6 11 31 3749 info@tiantraining.nl

Iedere vrouw komt op een gegeven moment in haar leven in de overgang. Meestal rond de 50 en soms, wegens omstandigheden, eerder in haar leven.  De gevolgen van de overgang zijn veelzijdig en womeninc heeft een mooie factsheet gemaakt over de feiten van de overgang en de menopauze.

Oogsten

Op zich is de overgang een prachtig gegeven want ons vrouwen lijf doet wat het hoort te doen en we komen in de herfst van ons leven. We mogen oogsten! We worden wijzer, hebben meer ervaring dan de jongere vrouwen om ons heen en behalve het oogsten mogen we ook leren loslaten.

Zoals de bladeren die vallen van de boom, zo zorgt de overgang ervoor dat ook wij het oude mogen loslaten en het nieuwe omarmen! Want let wel, je lijf verandert, of je dit nu wilt of niet! Je borsten worden slapper, je vagina droger, je krijgt opvliegers, slaapt slechter, wordt dikker, krijgt botontkalking, etc.

Dan hebben we het niet eens over de plotselinge gevoelens die omhoog komen en ons laten ontploffen! De hormonale toestand kunnen de gedachten in je hoofd zomaar op hol brengen en zorgen voor een opvlieger aan gevoelens en heftige emoties! Dit leidt dan weer naar gedrag waar je best last van kan hebben.

De Draak

De Draak komt regelmatig haar kop opsteken tijdens de overgang. Ze spuugt met vuur over iets waar ze zich normaal minder druk om zou maken.

Emoties duren niet langer dan 9 seconden en normaal gesproken kan de Draak zich wel inhouden als ze getriggerd wordt. Dan tel je namelijk gewoon tot 10 dan gaat de emotie weer weg.  Nu in de overgang is dat wellicht anders. De emoties ervaar je net als normaal, alleen de Draak laat zich niet meer onderdrukken want je gedachten nemen het direct over. Onder invloed van de hormonen is het ineens allemaal anders!  De Draak steekt haar kop omhoog, ze luistert naar je beperkende gedachten en negeert je stimulerende liefdevolle zijnsniveau. Haar ogen worden donkere poelen vol woede en haar mond wordt geopend om vervolgens met alles verslindend vuur degene te verslinden die haar grenzen overschrijdt.  Er is geen houden meer aan! Ze blaast en spuugt omdat ze haar grenzen nóg duidelijk wil aangeven.

Ze weet dat ze wijs is en als ze niet onder invloed van de hormonen zou staan dan zou ze gaan liggen, haar staart om haar jong of man krullen en lieflijk knorrend haar grote lijf neerleggen.

Grenzen

Grenzen zijn ineens nóg belangrijker geworden dan ooit tijdens de overgang. Omdat je lijf aan het veranderen is, is het des te belangrijker om goed op je eigen grenzen te letten.

Je vagina wordt droger en vrijen kan ineens pijnlijker zijn dan normaal. Je lijf is aan het veranderen, je gevoelswereld ook! Door de overgang kan je ineens veel slechter slapen door de nachtelijke opvliegers. Dit kan heel veel invloed hebben op hoe jij je dag beleeft. Wanneer je de nachtelijke opvliegers hebt bestaat de kans groot dat je overdag sneller geprikkeld bent en/of ’s avonds sneller moe bent.

Hou dus vooral de grenzen van je lijf goed in de gaten.  Bespreek hoe je je voelt met je partner. Het is belangrijk dat hij/zij begrijpt dat je in de overgangsfase zit en dat je gedrag niets met hem (of haar) te maken heeft.

Liefdevol omarmen

Wanneer je zo volop in de overgang zit is het nóg belangrijker om lief te zijn voor jezelf en je lijf! Zorg dus dat je voldoende rust pakt. Leg je omgeving uit dat je last hebt van de overgang. Het is namelijk belangrijk dat zij begrijpen waarom je reageert zoals je reageert. Het helpt!

Laat je partner weten dat je je niet fijn voelt en dat het niets met hem te maken heeft wanneer je ineens zo gigantisch uit je slof schiet. Let wel; natuurlijk kan hij de trigger zijn, je reactie zegt alles over jezelf!

En met betrekking tot het vrijen en de (over)gevoeligheid van je lijf; bespreek het! Ga samen ontdekken en spelen om te zien wat prettig is. Wellicht kan jouw Gorilla zich richten op het lieflijk koesteren van je lijf, je een langere tijd meevoeren in het voorspel en extra glijmiddel gebruiken bij het penetreren. Het mag allemaal wat zachter en dat kan evengoed genoeg genot opleveren.

Ik wens je een zachte overgang!

Met liefs
Saskia